RECEPTEN
Lunch, Ontbijt
1 persoon
10 minuten
Boodschappen
- 2sneetjes witbrood
- handje vol chocoladepepernoten
- 50g Weydeland 48+ Jong Belegen
- boter
Je maakt het zo
Sinterklaas is weer in het land, dus het is tijd voor een heerlijk Sinterklaas recept. Dit recept is niet alledaags, maar ben jij een echte zoetekauw dan zal deze chocoladepepernoten tosti je zeker bevallen!
Pak twee sneetjes witbrood. Het liefst een casinobrood, dan heb je gelijk een mooie vierkante vorm voor je tosti. Schaaf een paar plakjes Weydeland Kaas en leg die op je boterham. Leg vervolgens daarop een paar chocoladepepernoten. Schaaf weer een paar plakjes kaas en leg die op de pepernoten. Eindig met een sneetje witbrood. Smeer de bovenkant en onderkant van de tosti in met boter. Leg de tosti tussen je grillapparaat of tosti-ijzer en verwarm voor circa 5 minuten.
Als de chocoladepepernoten en de kaas mooi gesmolten is, is die klaar. Snijd je tosti schuin door midden en aanvallen maar!
Eet smakelijk.
Lunch, Ontbijt
4 personen
35 minuten
Boodschappen
voor de saus:
- 125g ongezouten roomboter
- 0,25 tl zwarte peper
- 1 el witte wijnazijn
- 1 el kraanwater
- snufje zout
- 2 eieren
- 0,5citroen
voor de rest:
- 4 eieren
- 1 scheutazijn
- 4 zachte speltbolletjes
- 2 avocado's
- 100 g Weydeland Jong of Graskaas
Je maakt het zo
Een heerlijk recept voor een goede start van de dag!
Voor de saus:
- Smelt de roomboter in een klein steelpannetje. Als de boter gesmolten is scheidt het zich in doorzichtige olie en witte melkbestanddelen.
- Giet het olie-achtige gedeelde in een maatbekertje en stop als de witte melkbestanddelen mee komen.
- Meng de peper met de azijn, het water en het zout in een hittebestendige kom. Zet deze op een pannetje met een laagje heet water, au bain-marie, en klop los met de eierdooiers.
- Verhit het pannetje met de kom erop op het vuur en klop de dooiers in vijf minuten tot een luchtige en schuimige massa. Het beste gebruik je hiervoor een handmixer. Verplaats als het dooiermengsel als een lint van de garde loopt de kom naar het aanrecht.
- Voeg druppelsgewijs de gesmolten boter toe, al kloppend met de handmixer, tot alles erbij zit.
- Klop als laatste het citroensap erdoor. Het zal er uitzien als een gelige mayonaise. Houd de saus eventueel warm in een thermosfles.
Voor de gepocheerde eieren:
- Verhit voor de gepocheerde eieren een lage, brede pan (bijvoorbeeld een hapjespan) met een flinke laag water en een scheutje azijn. Breng tegen de kook aan.
- Breek steeds een ei in een koffiekopje en laat vanuit het kopje het hete water in glijden. Pocheer de eieren 4 minuten.
Voor de broodjes:
- Halveer de broodjes en rooster ze naar wens in de oven, broodrooster of een droge koekenpan.
- Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Verdeel het vruchtvlees over de helften brood en prak het en beetje. Schaaf de kaas erover.
- Leg de eieren op de onderste helften van de broodjes en lepel er de Hollandaise saus over. Breng op smaak met nog wat peper en zout en fijngesneden bieslook.
Diner
4 personen
20 minuten
Boodschappen
- 175 g polenta
- 500 ml melk
- 500 ml water
- 1 teentjeknoflook
- 500 g paddenstoelenmix
- 50 groomboter
- 8 lamskoteletjes
- 150 g Villa Truffo
- 150 g Weydeland Extra Belegen
- 1 bosje peterselie
- snufje zout en peper
Je maakt het zo
Breng de melk en water aan de kook en roer de polenta er langzaam door. Draai het vuur laag. Laat 10 minuten koken.
Hak ondertussen de knoflook fijn en snijd de grote paddenstoelen wat fijner. Breng de lamskoteletjes op smaak met zout en peper. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak hierin de lamskoteletjes in 7 minuten om en om mooi bruin en rosé van binnen. Laat even rusten.
Bak de paddenstoelen met de knoflook in het bakvocht van de lamskoteletjes bruin en gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rasp de Weydeland Extra Belegen en de Villa Truffo kaas en roer 100 g door de polenta heen, breng op smaak met zout en peper.
Schep de polenta in een ovenschaal en verdeel de rest van de kaas erover. Schep de paddenstoelen en lamskoteletjes erop en doe de ovenschaal nog 10 minuten in de oven. Hak de peterselie fijn en bestrooi de polenta ermee.
Lunch
2 personen
20 minuten
Boodschappen
- Weydeland jonge kaas (of een kaassoort naar keuze)
- 4 plakken volkoren brood (of ieder willekeurig brood)
- Mosterd
- Roomboter
- 1 ui, in ringen
- Rookworst van pim
Je maakt het zo
Doe als eerste de rookworst 15 minuten in een pan met kokend water
Snij de ui in ringen en fruit deze even aan met een klontje roomboter en leg apart
Smeer de broodjes in met de mosterd en leg er een paar flinke plakken kaas op.
Leg de gebakken uienringen bovenop de kaas.
Snij de rookworst en plakje en leg die weer bovenop de uienringen. Leg daarbovenop weer een plak brood
Neem een grote koekenpan en verhit hierin de roomboter (pas op dat de roomboter niet verbrand).
Bak de tosti aan beide kanten mooi goudbruin.
Smullen maar!
Diner
4 personen
Boodschappen
- 2 grote rode bieten
- 200 gram zachte geitenkaas
- 1 groene appel
- 12 zilveruitjes
- Wijndragers mosterd honing tijm dressing
- ½ Fles bietensap
- 8 plakken ontbijtspek
- Bieslook
- Peper & zout
- Olijfolie
- Roomboter
- Honing
- Liefde voor eten
Je maakt het zo
• Maak de bieten schoon en snij de bietjes in blokjes van 2 centimeter en kook in de bietensap beetgaar. Schep de bieten blokjes uit de sap en kook het sap in tot stroopdikte.
• Schil de appel en snij in kleine blokjes. Bak de appel kort in goud bruine roomboter en een beetje honing.
• Halveer de zilveruitjes en brand ze op de platte kant in een hete koekenpan (zonder vet!).
• Bak de ontbijtspek in de oven goudbruin en krokant. Laat ze afkoelen op een droge doek.
Leg op een bord een paar blokjes biet en verdeel de geitenkaas over 4 borden tussen de bietenblokjes. Schep wat appel rondom de bieten en geitenkaas en leg de uitjes er tussendoor. Breek de spekplakken in tweeën en verdeel over vier borden. Leg ter garnering nog wat bieslooksprietjes bovenop en druppel de bietenstroop over en tussen het gerecht. Eventueel nog wat zout en peper naar wens toevoegen en als laatste en flinke lepel Wijndragers mosterd honing tijm saus om het gerecht af te maken.
𝐄𝐞𝐭 𝐬𝐦𝐚𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤!
Diner
15 stuks
Boodschappen
- 150 g boter
- 275 g bloem
- 125 g roomkaas
- 1,5 el azijn
- 1 el water
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 2 eieren
- 100 g Oudelandse Boeren Pikant Belegen
- 1 blik kidneybonen
- 1 blik mais
- 1 ui
- 1 tomaat
- 4 takjes koriander
- 50 g crème fraîche
Je maakt het zo
Draai de boter met de bloem in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Voeg de roomkaas, azijn, water, bakpoeder en zout toe en draai tot een samenhangend deeg. Het hoeft niet helemaal
goed gemengd te zijn. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur opstijven in de koelkast. Rasp de kaas en laat de mais en kidneybonen uitlekken. Snipper de ui en snijd de tomaat en koriander fijn. Roer alles met de crème fraîche door elkaar.
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot ongeveer 3 mm dik. Steek er rondjes uit van 8 cm, schep op ieder rondje een flinke eetlepel vulling en vouw het deeg
eromheen dicht. Maak de randjes van het deeg nat zodat het goed plakt en druk aan met een vork. Leg de empenada’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak ze in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin en gaar.
Lunch
1 persoon
15 minuten
Boodschappen
- 2 stukken Turks brood
- 50 gr. Boer’n Trots Sambal
- Kwart rode ui
- Kwart aubergine
- Halve gegrilde paprika (uit pot of zelf grillen)
- 1 tomaat
- Klontje boter
- 1 el olijfolie
- Peper en zout
Je maakt het zo
Een tosti hoeft niet ongezond te zijn. Met de spice it up tosti heb je je dagelijkse portie groente ook weer binnen, heeerlijk!
Wanneer je verse paprika’s gebruikt, begin je met het snijden van de paprika in vieren en het verwijderen van de zaadlijsten. Besprenkel ze met olijfolie en grill ze 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Verwarm wat boter in een koekenpan, snijd de ui in ringen en de aubergine in plakjes. Wanneer de boter bruin is, bak je de uienringen en aubergine 10-15 minuten op laag vuur met peper en zout.
Snijd de tomaat en de Boer’n Trots Sambal in plakken. Beleg het Turkse brood met alle groenten en de kaas en doe hem ongeveer 10 minuten in het tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin.
Serveer met een yoghurtsaus, van yoghurt, knoflook en groene kruiden.
Diner
4 personen
30 minuten
Boodschappen
- 100 gr Boer'n Trots Honing Koe
- 4 kipfilets
- 4 plakken bacon
- 0,5 tl cayennepoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder (mild)
- Peper en zout
Je maakt het zo
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de specerijen in een bakje en snijd de kaas in reepjes. Neem nu de kipfilets, liefst van gelijk formaat en niet te dik. Leg ze op een plank en sla ze met een pan zo dun dat ze ongeveer 1/4 deel van hun oorspronkelijke dikte hebben. Je ziet ze dus kleiner worden. Kruid nu zowel de binnen- als buitenkant met het specerijen mengsel. Leg voldoende kaas in het midden en rol ze met kracht op. Rol er tenslotte een plak bacon omheen en zet vast met een cocktailprikker. Leg ze in een ovenschaal en bak ze ongeveer in 20 minuten gaar.
De bacon wordt langzaam bruin en als de kaas gaat lopen, dan is binnenin de goede kerntemperatuur bereikt en zijn ze niet droog. Dit is echt smullen!
Diner, Lunch
4 personen
20 minuten
Boodschappen
- 200 gWeydeland 35+ Belegen
- 1 rode ui
- 1 paprika
- 150 g mais (uit blik)
- 100 g chorizo (plakjes)
- 200 g crème fraîche
- 8 tortilla wraps
- 20 g koriander
- 1 klein teentje knoflook
- snufje zout en peper
- scheutje olie
Je maakt het zo
Rasp de Weydeland 35+ Belegen kaas. Snipper de rode ui en snijd de paprika in blokjes en snijd ook de plakjes chorizo in reepjes. Laat de maïs uitlekken en roer de crème fraîche los. Bestrijk 4 van de wraps ieder met een dun laagje crème fraîche, bewaar de rest voor de dip. Beleg ze vervolgens met de rode ui, paprika, mais en chorizo. Verdeel de geraspte kaas hierover en bedek met de tweede wrap. Verwarm een koekenpan met een klein beetje olie en bak hierin de tortilla’s op laag vuur aan beide kanten goudbruin. Draai ze voorzichtig om en zorg ervoor dat de vulling er niet uitvalt (bij voorkeur pas als de kaas goed is gesmolten). Hak ondertussen de koriander en het teentje knoflook fijn, roer deze met peper en zout naar smaak door de rest van de crème fraîche. Snijd de quesedillas in punten en serveer warm ze met de dipsaus.
Variatie Tip!
Ook lekker met guacamole of chipotle saus, die laatste maakt het geheel wat pittiger.
Diner
4 personen
45 minuten
Boodschappen
- 800 g kruimige aardappelen
- 600 g spitskool
- 2 el roomboter
- 50 ml warme melk
- 2 el crème fraîche
- 150 gWeydeland 35+ Mosterd
- 2 bosuitjes
- snufje zout en peper
VOOR DE WORST EN JUS:
- 2 rode uien
- 1 el roomboter
- 4 braadworsten
- 100 ml rode wijn
- 1 el bloem
- 2 el water
- snufje zout en peper
Je maakt het zo
Schil de aardappelen en halveer ze, zorg dat de stukken allemaal ongeveer even groot zijn. Doe de aardappelen in een pan met genoeg water zodat ze net onderstaan, voeg ook een snuf zout toe. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd de spitskool in dunne reepjes. Verwarm één eetlepel boter in een hapjespan op het vuur. Bak de spitskool kort aan, zodat deze slinkt. Breng op smaak met zout en peper. Snijd voor de rode wijn-jus de ui in halve ringen. Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak hierin de worsten om en om goudbruin. Leg ze aan de zijkant van de pan en bak de rode uien lichtbruin in het midden van de pan. Voeg de rode wijn toe en breng aan de kook. Maak van het water en de bloem een papje, gebruik dit om de jus in te dikken. Voeg zout en peper toe naar smaak. Houd het geheel warm op een laag vuur met een deksel op de pan. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze met een pureestamper. Voeg de rest van de roomboter en de warme melk toe. Stamp het geheel goed door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer goed. Voeg de spitskool toe en meng het geheel nogmaals door elkaar. Snijd de Weydeland 35+ Mosterd kaas in kleine blokjes van 1 cm en de bosuitjes in ringen, hou een beetje apart voor de garnering. Meng ook deze door de stamppot, maar zorg dat de blokjes kaas niet kapot gaan. Schep de stamppot op de borden, leg er een braadworst op en lepel de jus erover. Garneer met extra blokjes kaas en ringetjes bosui.
Borrel, Lunch, Ontbijt
4 personen
15 minuten
Boodschappen
- 250 gWeydeland 35+ Kruiden
- 3 bosuitjes
- 3 el zwarte olijven
- 1 witte, rustieke broodbol
- 50 g zachte roomboter
- 10 g basilicum
Je maakt het zo
Verwarm de oven voor op 180°C. Schaaf de Weydeland 35+ Kruiden in dunne plakjes en snijd de bosuitjes en olijven in ringen. Snijd het brood kruislings in tot 2 cm van de onderkant. Stop de snedes in het brood vol met kaas, bosuitjes, olijven en stukjes roomboter, kwast als laatste de buitenkant van de broodbol in met wat boter. Bak de bol 15 minuten in het midden van de oven, tot de kaas en boter gesmolten zijn en de buitenkant goudbruin en knapperig. Garneer het brood met de blaadjes basilicum en serveer het warm als voorgerechtje of borrelhapje.
Diner, Lunch
4 personen
225 kcal
35 minuten
Boodschappen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 10 g verse tijm
- 500 g pastinaak
- 2 el olijfolie
- 500 ml groentebouillon
- 150 g Weydeland 48+ Jong Belegen
- 4 el tappenade tricolore
- Snufje zout en peper
Je maakt het zo
Snipper de ui en de knoflook en ris de blaadjes tijm van de takjes. Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 cm. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg na 2 minuten 2/3e van de tijm en de blokjes pastinaak toe. Bak het geheel zo’n 6 minuten, tot de pastinaak bruin kleurt aan de randjes. Voeg de groentebouillon toe, roer goed door en laat 15 minuten koken. Rasp ondertussen de kaas. Gebruik een staafmixer om de soep tot een romige massa te pureren. Voeg 100 gram van de kaas toe en zout en peper naar smaak. Schep de soep in vier kommen, strooi in iedere kom een beetje extra kaas en de rest van de tijmblaadjes. Schep ten slotte in ieder kom een eetlepel tapenade. Serveer de soep met ciabatta brood. Ook lekker in combinatie met het Pull Apart Bread.
Borrel, Diner
4 personen
15 minuten
Boodschappen
- 1 turks brood
- 1 sjalotje
- 1 teen knoflook
- 1 pakje tomaten passata
- 2 rode tomaten
- 2 gele tomaten
- 150 g groene olijven
- 150 g Weydeland 35+ Komijn Pikant
- 1 verse oregano
- snufje zout en peper
Je maakt het zo
Verwarm de oven voor op 200°C Snijd het Turks brood door de helft, zodat je een onder en bovenkant hebt. Snipper de sjalot en de knoflook fijn, roer ze door de tomatenpassata, voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de tomaten in plakjes en de olijven in ringetjes, schaaf de kaas in dunne plakken. Besmeer de broodhelften met de tomatensaus en beleg met de plakjes tomaat en de olijven. Verdeel de Weydeland 35+ Komijn Pikant erover en garneer met blaadjes oregano en eventueel met zout en peper. Bak de pizza’s op een bakplaat voor 15 minuten, of tot de kaas mooi gesmolten is. Snijd in punten en serveer warm.
Diner
4 personen
25 minuten
Boodschappen
- 300 g penne
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 400 g kipdijfilet
- 2 el olijfolie
- 150 g Weydeland Flinck
- 3 el pesto
- 125 g crème fraîche
- 100 g cherrytomaatjes
- 15 g basilicum
- Snufje zout en peper
Je maakt het zo
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd de courgette en de aubergine over de lengte in kwarten en snijd de kwarten vervolgens in plakjes. Snipper de ui en de knoflook en snijd de kip in blokjes van 2 bij 2 cm. Verwarm de olijfolie in een hapjespan op het vuur. Fruit hierin de ui en knoflook in twee minuten glazig. Voeg vervolgens de kip toe en bak in 5 minuten goudbruin en gaar, bak tenslotte de aubergine en courgette nog 3-4 minuten mee. Voeg zout en peper naar smaak toe. Rasp de Weydeland Flinck. Roer de crème fraîche en de pesto en de helft van de kaas door het kip en groente mengsel. Giet de pasta af en roer ook deze door het mengsel. Zorg ervoor dat alle pasta bedekt is met een laagje saus. Doe de pasta in een ovenschaal en verdeel de rest van de oude kaas erover. Halveer de cherrytomaatjes en verdeel ook deze over de ovenschotel. Bak de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas goudbruin en de tomaatjes mooi gebakken zijn.
Lunch
2 personen
20 minuten
Boodschappen
- Boer’n Trots Karamel Koe (plakjes)
- 2 ciabatta's
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 el boter
- 2 rode uien, in ringen
- 2 el appelciderijn
- Handje rucola
- 2 Geroosterde paprika's
- Verse basilicum
Je maakt het zo
Snijd de ciabatta doormidden en wrijf de binnenkant van de broodjes in met de olijfolie. Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf met de doorgesneden kant over de oliekant.
Neem een kleine steelpan en verhit hierin de boter. Doe de uienringen erbij en laat dit op medium tot laag vuur langzaam garen tot de uien mooi zacht zijn geworden. Voeg de appelciderazijn toe en laat de uien nog even doorgaren tot ze gekarameliseerd zijn.
Beleg het broodje achtereen volgend met: de kaas, de rucola, de paprika, de rode ui en eindig met de verse basilicum. Rooster in het tosti-ijzer tot goudbruin en de kaas mooi gesmolten is.